Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Star Wars IV. Rész-Egy új remény

 

 

 

Réges-régen, egy messzi-messzi galakszisban...

 

 

Leia hercegnő űrhajóját heves harc során elfoglalják a Birodalmi osztagosok, akiket személyesen Darth Vader vezet. A hercegnő a Birodalom leghatalmasabb fegyverének, a Halálcsillagnak a tervrajzát szállítja a Lázadókhoz, azonban Darth Vader ezt mindenképpen meg akarja akadályozni.

A hajón lévő egyik droidot, R2-D2-t Leia hercegnő azzal a titkos küldetéssel bízza meg, hogy egy menekülőkabinnal szálljon le a Tatuin bolygón, és a terveket juttassa el egy bizonyos Obi-Wan Kenobi tábornokhoz, aki a bolygón él valahol.

A két droid (azaz robot) (C-3PO és R2-D2) először a dzsavák (angolul: jawa) birtokába jut, akik több robot mellett mindkettejüket elfogják, és felkínálják eladásra Owen Lars párafarmernek, Luke nagybátyjának.

A két robot így Luke Skywalker birtokába jut, aki a filmben a Tatuin bolygó egyik fiatal lakosa. A sivatagos bolygó a zsarnok Galaktikus Birodalom határán fekszik, amelynek Palpatine a császára. Luke felfedezi, hogy a kisebbik droid egy rejtett holografikus üzenetet tartalmaz egy titokzatos és vonzó nőtől, Leia hercegnőtől és leírást egy terrorfegyverről, egy bizonyos Halálcsillagról.

R2-D2 éjszaka megszökik és elindul, hogy megkeresse Obi-Want. Luke reggel a keresésére indul C-3PO-val. Sikerül megtalálniuk a robotot, de közben buckalakók támadják meg őket, akik amint észreveszik, hogy Obi-Wan közeledik feléjük, elmenekülnek.

Obi-Wan és Luke közösen megnézik a teljes üzenetet, amiben Leia hercegnő azt kéri Obi-Wantól, hogy juttassa el a terveket az Alderaan bolygóra. Obi-Wan átadja Luke-nak az apja fénykardját, és idős korára hivatkozva arra kéri, hogy az androidot és a terveket vigye el az Alderaan bolygóra. Luke vonakodik, de miután hazaérve a családját lemészárolva találja a Birodalmi Rohamosztag katonái által, elhatározza, hogy csatlakozik Obi-Wanhoz.

Közben Darth Vader a Halálcsillagon, ott ahol Leiát fogva tartják, vallató droiddal próbálja kiszedni Leiából az információt arról, merre van a Lázadó Szövetség titkos bázisa. Leiának sikerül ellenállnia a vallatásnak. Az űrállomás parancsnoka, Tarkin tábornok taktikát változtat és az Alderaan bolygó megsemmisítésével fenyegetőzik, ha nem vall. Leia végül azt mondja, hogy a lázadók a Dantuin bolygón vannak, azonban az admirális mégis megsemmisíti Alderaant, hogy ezáltal megmutassa a Halálcsillag erejét. (A Dantuinhoz küldött Birodalmi cirkáló csak egy régen elhagyott bázist talál).

Közben a cselekmény újra Obi-Wanra és Luke-ra terelődik. Amint Mos Eisley űrkikötőjébe érnek, Obi-Wan a Birodalmi rohamosztagosokat az Erő segítségével ráveszi, hogy „ezek nem azok a droidok, amelyeket keresnek”. Ezután találkoznak Han Solóval egy kantinban, aki magas jutalom ellenében vállalkozik rá, hogy elviszi őket az Alderaanra. Közben a birodalmi rohamosztagosok rábukkannak a nyomukra és nagy számban hőseinkre támadnak. A Millennium Falconnak csak az utolsó percben sikerül felszállnia.

Az út ideje alatt Kenobi elkezdi Luke tanítását az Erő útjain. Solo, aki keresztül-kasul bejárta a galaxist, szkeptikus az Erő létezésével kapcsolatban, de Luke-nak a szemét takaró sisakban sikerül érzékelnie a lebegő gyakorlógömb helyét, mialatt fénykarddal hárítja annak támadásait.

Az Alderaanhoz érkezve (legalábbis ahol a bolygónak kellene lennie), már csak sebesen távolodó sziklatörmelékeket találnak. Üldözőbe vesznek egy rövid hatótávú TIE-vadászt, de túl későn veszik észre a hajó célját, egy hatalmas harcállomást, a Halálcsillagot (amit Luke először holdnak gondol). A teherhajót vonósugarakkal bevontatják, így Luke-nak és útitársainak nincs más választásuk, mint elrejtőzni a hajó csempészrekeszeiben. Mielőtt a birodalmiak alaposabban átkutatnák a hajót, a társaság kilopódzik. R2-D2 rákapcsolódik a számítógépes hálózatra, így megtudják, hogy Leiát melyik cellában őrzik. Kenobi elindul, hogy hatástalanítsa a vonósugarakat, míg Luke, Han és Chewbacca elindulnak a hercegnőt kiszabadítani.

Luke-ék kiszabadítják Leia hercegnőt, és visszaindulnak a Millennium Falconhoz. Útjuk egy szemétpréselőn keresztül vezet, ami majdnem kilapítja őket. A vonósugár hatástalanítása után Kenobi szembetalálja magát Vaderrel, aki megtámadja őt. Az világos, hogy már találkoztak ezelőtt, csak az nem tiszta, hogy miként. Kenobi azt mondja Vadernek harc közben: „ha most engem megölsz, nagyobb erőm lesz, mint valaha”. Mikor Kenobi látja, hogy a kettejük harca elvonta az őrök figyelmét a teherhajótól, feláldozza magát, s teste (mint a Jediké általában haláluk után) eltűnik.

Luke, Leia, Han és Chewbacca több vadászgépet lerázva elérnek a lázadók rejtekhelyére és átadják a terveket a lázadók vezetőinek. Nem tudnak róla (bár sejtik), hogy Tarkin tudatosan hagyta őket elmenekülni, azért, hogy követhesse őket a rejtekhelyükre, ami a Yavin bolygó egyik holdja. Amíg a Halálcsillag megérkezik a Yavin-rendszerbe, a felkelők átvizsgálják az R2-D2 memóriájában raktározott műszaki adatokat, és sikerül egy gyenge pontot találniuk: egy 2 méteres hőelvezető aknát, amely egészen a Halálcsillag főreaktoráig vezet.

Ekkor a film cselekménye átvált a pilóták eligazítására (akikhez közben Luke Skywalker is csatlakozott). A terv az, hogy egyszemélyes vadászgépekkel fogják megtámadni a Halálcsillagot, és megkísérlik protontorpedókkal eltalálni a hőelvezető-nyílást. Han Solo kijelenti, hogy őt csak a hercegnő kiszabadításáért járó jutalom érdekli, a Halálcsillag megtámadását öngyilkos vállalkozásnak tartja, amiben nem akar részt venni.

A film hátralevő része a harcot mutatja be. Az X-szárnyú és Y-szárnyú vadászokból álló kötelék elindul a Halálcsillag ellen. Mivel túl parányiak ahhoz, hogy az állomás lézerágyús légvédelme érzékelje őket (hiszen ki lenne olyan őrült, hogy ilyen kis hajókkal támadjon meg egy harcbázist), a birodalmiak bevetik ellenük híres TIE-vadászaikat. Maga Darth Vader is hajóra száll. Egyre több és több felkelő pusztul el, köztük Luke barátja, Biggs Darklighter is, és már kétségessé válik a küldetés sikere. Közben Luke többször is hallani véli Kenobi hangját, amint azt mondja neki: „használd az Erőt, Luke!”. Solo segítségével (aki a döntő pillanatban megjelenik és kísérői lelövésével elvonja Vader figyelmét, akinek gépe irányíthatatlanná válik és eltávolodik Luke-tól) végül is sikerül eltalálnia a nyílást és ezzel elpusztítja a Halálcsillagot, hatalmas veszteséget okozva ezzel a Birodalomnak.

Később a Lázadók katonáinak sorfala előtt Luke Skywalker és Han Solo Leia hercegnőtől ünnepélyes keretek között egy-egy harci medált kap.

 

 

KépFőszereplők:

 

  • Mark Hamill
  • Harrison Ford
  • Carrie Fisher
  • Alec Guinness
  • Peter Cushing
  • Anthony Daniels
  • Peter Mayhew
  • Kenny Baker
  • David Browse

Rendező:

George Lucas