Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Star Wars I. Rész-Baljós Árnyak

 

 

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…

 

 

A Naboo bolygó és a Nute Gunray helytartó által vezetett Kereskedelmi Szövetség közti vita a bolygó blokádjához vezet, melynek megoldásáért Finis Valorum Főkancellár két Jedi lovagot küld: Qui-Gon Jinnt és annak tanítványát, Obi-Wan Kenobit.

Miután azonban a két lovag átszállt a Kereskedelmi Szövetség űrhajórára, annak titkos szövetségese, Darth Sidious Sith Nagyúr elrendeli a Naboo megszállását, és a Jedik megölését. Ennek ellenére azok megmenekülnek a megölésükre küldött droidoktól, és elbújva egy hajón, eljutnak Naboo erdős, mocsaras vidékére.

Itt találkoznak egy helyivel, a gungan Jar Jar Binksszel , aki elvezeti őket fajának víz alatti városába. A Gunganok vezetője, Nass főnök egy járművel ajándékozza meg a lovagokat, akik Jar Jar-ral a bolygó fővárosa, Theed felé veszik az irányt.

A városban Qui-Gon és Obi-Wan kiszabadítják Amidala királynőt -akivel Nute Gunray egy egyezményt akar aláíratni-, és egy űrsiklóval kimenekítik a megszállt Naboo-ról. Csakhogy a blokád hajói súlyos találatot ejtenek a siklón, így az egy Tatooine nevű, félreeső bolygó külterületén kényszerül leszállásra. Gunray időközben értesíti Sidious Nagyurat a történtekről, aki tanítványát, Darth Mault küldi a helyzet megoldására.

Míg Amidala egyre több hologram-felvételt kap helytartójától, Sio Bibble-től; Qui-Gon, Jar Jar, egy Padmé nevű szolgálólány és egy R2-D2 nevű asztrodroid a városba, Mos Espa-ba indul, hogy új alkatrészeket szerezzenek.

Itt találkoznak egy Anakin Skywalker nevű fiúval és anyjával, Shmivel, akik közül Anakin Watto nevű toydariai kereskedő rabszolgája, Shmivel együtt. Mivel a Jedinek nincs elég pénze, Anakin -anyja nehézkes beleegyezésével- azt az ötletet veti fel, hogy indulhatna a legközelebbi fogatversenyen, és ha nyerne, Watto szabadon engedné és odaadná nekik a hajóhoz szükséges alkatrészt.

Watto ebbe beleegyezik, ám mikor eljön a verseny ideje, a fiú fogatát egy Sebulba nevű versenyző megrongálja, így Anakin súlyos hátránnyal indul. Ennek ellenére behozza a mezőnyt, és míg társai sorban kiesnek, ő megnyeri a futamot. Wattonak nincs mit tennie, az alku szerint szabadon engedi, és az alkatrészt is odaadja.

Mivel Qui-Gon felfedezi, hogy Anakinnak nagyon magas a midi-chlorian szintje és valószínűleg ő a jóslat szerinti Kiválasztott, elhatározza, hogy a Jedi Tanács elé viszi. A fiú elbúcsúzik anyjától és tolmácsdroidjától, ám mikor a hajóhoz érnek, egy rejtélyes sötét lovag rájuk támad. Qui-Gon feltartja egy darabig támadóját, ám végül a siklóra menekül, ami innen egyenesen Coruscantra repül. Ezút során Anakin megszereti Padmét, és egy általa faragott nyakláncot ajándékoz neki.

Miután megérkeztek Coruscantra, Valorum Főkancellárt leváltják, és helyére Palpatine szenátort teszik, a Jedi Tanács pedig nem engedélyezi Qui-Gonnak, hogy Anakin a tanítványa legyen, és megcáfolják, hogy a tatooine-i támadója Sith lovag lett volna. Mivel a Szenátus nem hiszi el a Naboo megszállását, Amidala királynő úgy dönt, visszatér bolygójára, és felveszi a harcot a Kereskedelmi Szövetséggel.

Miután siklójuk egy erdős részen leszállt, ráveszik Nass főnököt, hogy a Gungan sereg a segítségükre legyen, majd kieszelik a tervet. Eljön a harc ideje: a Gunganok egy síkságra csalogatják a droidok ezreit, a többiek pedig a városban kezdenek lövöldözni. A hangárba betérve, Anakin elbújik egy harci űrsikló fedélzetén, és véletlenül felszáll azzal, Qui-Gon korábbi támadója, Darth Maul pedig ismét feltűnik a színen.

Amidala a Panaka kapitány által vezetett embereivel végül elfogja Gunray helytartót, Anakinnak pedig sikerül az űrben felrobbantania a droidvezérlő hajót, így a Gunganok ellen harcoló és a várost védő droidok mind leállnak. A hangár mellett azonban hosszú harc után Maulnak sikerül leszúrnia Qui-Gont, Obi-Wan azonban felülkerekedik a Sith lovagon, és félbevágva őt egy aknába löki. A haldokló mester utolsó szavaiban arra kéri meg Obi-Want, tanítsa ki Anakint, és faragjon belőle kiváló Jedit…

Qui-Gon testét később elhamvasztják, Obi-Wannak engedélyezik Anakin kiképzését, a Jedi Tanács két tagja, Yoda és Windu mester pedig azon kezdenek tanakodni, hogy az eddig kihaltnak hitt Sithek visszatértek, ez pedig hatalmas fenyegetést jelenthet a Köztársaság, és a Jedik számára.

Kép

Főszereplők:

  • Liam Neeson
  • Ewan McGregor
  • Natalie Portman
  • Lake Lioyd
  • Lan McDiarmid
  • Pernilla August
  • Ahmed Best
  • Frank Oz 
  • Terence Stamp

 

 

 

 

Redező:

George Lucas