Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jonathan "Jack" O'Neill

 

Kép Jonathan "Jack" O'Neill ezredes a német-kanadai-amerikai Csillagkapu, Csillagkapu Atlantisz és Csillagkapu: Univerzum című sci-fi sorozatok szereplője. A három sorozatban katonai csapatok fedezik fel a galaxist egy idegen technológia segítségével, a csillagkapu-hálózaton keresztül.

Az amerikai Richard Dean Anderson az egyik főszereplője a Csillagkapu sorozat (1997-2005) első nyolc évadjának, visszatérő szereplője a Csillagkapu Atlantisz első három évadjának (2004-2007), valamint feltűnik a 2008-ban DVD-re megjelent Csillagkapu-filmben, a Stargate: Continuum-ban. Anderson a 6. évadban csökkentette szerepét, hogy több időt tölthessen a családjával, a 8. évadban pedig el is hagyta a sorozatot.

Jack O'Neill ezredes 1994-ben tűnt fel először a katonai sci-fi témájú Csillagkapu filmben, melyet Dean Devlin és Roland Emmerich írt, itt Kurt Russel alakította. O'Neill ezredes az Egyesült Államok Légierejének ezredese, ő vezeti át az első csapatot a Csillagkapun keresztül egy felderítő küldetésre. Miután létrejön a Csillagkapu Parancsnokság az Az Istenek gyermekei című részben, ami a Csillagkapu sorozat bevezető epizódja, parancsnoka lett az elsődleges CSK csapatnak, a CSK-1-nek, melynek tagjai Daniel Jackson, Teal'c és Samantha Carter. A 8. évadban tábornokká kinevezésével O'Neillt választják a Csillakapu Parancsnokság új vezetőjének, miután George Hammond tábornok távozik a sorozatból. A 9. évad elején O'Neillt ismét előléptetik, ezúttal a Föld Védelmi Szervezetének élére nevezik ki, így Richard Dean Anderson elhagyhatja a sorozatot, hogy több időt tölthessen családjával. O'Neill ezredes a Csillagkapu sorozat első nyolc évadjának legtöbb részében jelen van, míg a 9-10. évadban mindössze négy részben szerepel.