Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csillagrombolók

 

 

Victory osztályú csillagromboló

Kép

 

 

Walex Blissex tervezte csillagromboló. A hajó a Rendili StarDrive üzemeiben készült. Három feladata tervezték: szövetséges bolygókat megvédje, az ellenséges bolygókat támadása, és hajó-hajó elleni harcra. Két altípusa volt.

 

 

Victory I osztályú csillagromboló

 

Egy Victory I osztályú csillagromboló 900 méter hosszú volt, ennek ellenére kiválóan képes volt légköri manőverek elvégzésére is. Fegyverzete igen erős volt: 10 db turbó lézer, 40 db iker turbó lézer, 80 db rakétavető, illetve 10 db vonósugár-generátor. Védelmét a parancsnoki hídon elhelyezett két pajzsgenerátor adja, amit a későbbi osztályokon is alkalmaztak. Egyetlen Victory I osztályú csillagromboló optimális legénysége 4798 fő és 402 tüzér valamint 2040 katona, amihez hozzájön még a 8100 metrikus tonna rakomány és a több jármű, mint az AT-AT és két század vadászgép. A hajó legnagyobb hátránya az LF-9 ionhajtóműve, ami nem volt képes akkora gyorsulást elérni, hogy az újabb hajókat üldözőbe vegye.

 

 

Victory II osztályú csillagromboló

 

A Victory II osztályú csillagrombolót a Victory I osztályú Csillagrombolóból fejlesztették ki, kijavítva a hibáit. Bár kinézetre hasonlít a Victory I osztályú Csillagrombolóhoz, ezt a hajót mélyűri csatákra tervezték. A Victory II be már jóval erősebb hajtóművet tettek mint elődjébe, így képes volt gyors hajók követésére is, ugyanakkor nem tudta megtartani a légköri manőverezőképességét ennek eredménye, hogy képtelen volt belépni a légtérbe. Gyorsabb sebesség és légköri mozgásképtelenségén kívül szembetűnő változtatás, hogy turbolézerágyúit összevonták duplacsövüvé, így több ágyút voltak képesek szállítani. A hídon lévő turbolézer lövegtorony nem sokat változott a korábbihoz képest. A torpedóvető csöveket pedig lecseréltek ionágyúkra.


Birodalmi osztályú csillagromboló

 

Kép

A Köztársaság eltűnésével együtt Walex Blissex, a Victory-k mérnöke is eltűnt a színpadról, ami ahhoz vezetett, hogy erősen megcsappant a kreatív haditengerészeti mérnökgárda, Blissex pedig csak valamivel később, a Felkelők Szövetségének oldalán tűnt föl ismét. Lira Wessex, Denn Wessex Birodalmi területi kormányzó felesége, Blissex lánya volt az, aki apja jogán folytatta a munkát a Birodalmi Haditengerészet számára. Így született meg a Birodalmi-osztályú Csillagromboló, ami már a tervezőasztalon költségvetési rémálomnak bizonyult majdnem kétszer akkora, mint egy Victory-osztályú Csillagromboló, és csak a haditengerészet határozott nyomására hagyták jóvá a gyártását. A gyártást a Birodalom legnagyobb űrhajószállítója a Kuat Drive Yards vállalta. Már a kezdeti fázisban nyilvánvalóbbá váltak az új romboló képességei. Előzetes számítások állították, a későbbi tapasztalatok, pedig igazolták, hogy a Birodalmi-osztályú Csillagromboló tűzereje képes egy lakott bolygót letarolni, az űrben, pedig felveszi a küzdelmet egy kisebb hajókból álló flottával is. Birodalmi-osztályú Csillagrombolón legalább 37,000 tiszt és legénység szolgált. Ezekhez jött még a egy hadosztály birodalmi rohamosztagos (9,700 ember) ami összesen 46,700 fő. A hajó 6 osztag (72 db) TIE vadászt, 20 AT-AT, és 30 AT-ST lépegetőt is képes szállítani. A Birodalmi osztályú csillagrombolók birodalmi hadigépezet legfélelmetesebb eszközei közé tartoztak. Nem csoda, hogy Palpatine császár félelmet tudott kelteni a galaxis polgárainak szívébe, amikor több mint 25.000 ilyen rettenetes hadihajó állt a rendelkezésére. A Birodalmi-osztályú Csillagrombolók csatában a fegyverzetükre és a páncélzatukra támaszkodhatnak és nem a manőverező képességükre vagy a sebességükre. Ezek a hajók inkább mozgó harcállomások, mint gyors támadásra alkalmas hajók. Ennek ellenére a Birodalmi-osztályú hajókat nagyon nehéz megsemmisíteni, ezzel általában csak túlerőben lévő vagy nagyon jól képzett legénységgel rendelkező lázadó parancsnokok próbálkoznak. A Csillagromboló egyik gyenge pontja a hajóhíd tetején elhelyezett pajzsgenerátorok. Ha a Lázadó vadászgépek át tudnak hatolni az elhárítótűzön akkor torpedókkal meg tudják, semmisíteni a pajzsgenerátorokat, ezután a hajó már csak a törzs páncélzatával tud ellenállni a támadásoknak, és ha teheti, visszavonul. Két altípusa volt.

 

Birodalmi I osztályú csillagromboló

 

A hajó fegyverzete 6 turbólézer torony, 2 ionágyútorony, 60 turbólézer üteg, 60 ionágyú, 10 torpedóvetőcső és 10 vonósugár.

 

 

Birodalmi II osztályú csillagromboló

 

A Birodalmi II osztályú csillagromboló nemsokkal az a yavin-i csata után jelent meg, mint a szabvány Birodalmi I osztályú csillagromboló felújított változata. Megerősítették a páncélzatot és a pajzsokat, a fegyverzetet megerősítették: 50 nehéz turbólézer üteg, 50 turbólézer ágyú, 20 ionágyú és 10 vonósugár, az ionágyúk nagy részét turbólézer ütegekre cserélték le, és inkább a hajó elülső részén helyezték el, hogy ezzel üldözés közben bénítva meg az ellenséget.

 

Szuper osztályú csillagromboló

 

Kép

A Szuper csillagromboló hatalmas csatahajóosztály volt amelyet a Birodalmi Flotta használt parancsnoki hajóként. Megjelenésükkor a legnagyobb hajók voltak a Galaxisban és később is csak az Eclipse-osztály hajói és olyan szuperfegyverek, mint a Halálcsillag előzték meg. Az Executorok fenntartása óriási összegekbe került. Az Executor-osztályú romboló 19 kilométert hosszú és 100-szor masszívabb a Birodalmi-osztályú Csillagrombolónál. 280,73 tiszt, lövészek és közkatonák alkotta a legénységet. A Szuper csillagromboló fegyverzetét 4000 turbólézerágyú, 500 ionágyú, 40 vonósugárgenerátor, és 500 védelmi lézerágyú alkotta. 12 osztag (144 db) vadászt, 38.000 gyalogost, képes szállítani.

 

Interdictor osztályú csillagromboló

Kép

 

Ezeket a hajókat arra fejlesztették ki, hogy négy gravitációs projector segítségével mesterséges gravitációt gerjeszt maga körül vagy bármely más tárgy köröl így segítve az ürbéli építkezéseket.

Ezt később a hadszintéren vetették be gravitációs csapdaként. A csapda lényege, hogy a hipertérben haladó hajó számíttógépe érzékeli a gravitációt és kilép a hipertérből. De megakadályoza a hiperűrugrást is úgyhogy nagy menekvési esély nincs.

Fegyverzete nem túl erős de erős pajzsa révén nem túl gyenge ellenfél. Fegyverzete 20 rövid lőtávolságú négyes-iker lézerágyú.