Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csillahkapu Atlantisz

 

Kép A Csillagkapu Atlantisz: amerikai sci-fi televíziós sorozat, a Csillagkapu testvérsorozata (spin-off). A premier az amerikai Sci Fi channel-en volt 2004. július 16-án, a „Felemelkedés” című duplarésszel, amiben Richard Dean Anderson, Michael Shanks és Robert Patrick vendégszereplő volt.

A sorozatot a Csillagkapu készítői, Brad Wright és Robert C. Cooper alakította ki. Az eredeti szereplők Joe Flanigan, Torri Higginson, David Hewlett, Rachel Luttrell és Rainbow Sun Francks. Francks visszatérő vendég lesz a második évadban, helyét Jason Momoa veszi át. Paul McGillion az első évadban még visszatérő karakter, a második évadban már állandó. További vendégszereplők: David Nykl, Mitch Pileggi, Kavan Smith és Robert Davi.

Számos országban vetítik szerte a világon. Magyarországon 2006. augusztus 19-étől volt látható az első évad a TV2-n. 2009 április 20-tól az AXN Sci-fi csatorna is elkezdte játszani, jelenleg a 3. évadtól. A 4. évad vetítése 2009. június 29-én kezdődött el, szintén szinkronosan. Az 5. évad tervezett vetítésére 2009 októberétől lehet számítani az AXN Sci-fi csatornán.

A sorozat a 100 rész után az ötödik évaddal véget ért. Az utolsó epizódot 2009. január 9-én mutatták be eredeti nyelven. Legalább egy tévéfilm tervbe van véve. Az ötödik évad Magyarországon még nem került adásba. A Csillagkapu egy új spin-off sorozattal folytatódik, melynek címe Stargate: Universe lesz.

 

Történet

 

Kép A Csillagkapu: Atlantisz története a Csillagkapu hetedik évad zárórészének, „Az elveszett város”-nak a folytatása, amiben a CSK-1 talál az Antarktiszon egy előőrsöt, melyet egy, az Ősök néven ismert faj készített. A nyolcadik évad első részének történései után a Csillagkapu Parancsnokság egy nemzetközi csapatot küld az előőrs tanulmányozására. Dr. Jackson hamarosan felfedezi, hogy hol van az Ősök által készített legnagyobb város, Atlantisz.

A sorozat tudósok és katonák kalandjait követi, akik egy valószínűleg egyirányú utat tesznek Atlantisz elveszett városába, a Pegazus-galaxisba. A CSK csapatokhoz hasonlóan az új csapat is a csillagkaput használja, hogy kapcsolatba lépjen más kultúrákkal, néhány emberivel, néhány idegennel, barátságossal és nagyon veszélyessel, köztük a legújabb és legerősebb ellenségükkel: a Lidérccel. Megérkezésük után, azonban bele kell törődniük abba a ténybe, hogy nincs elég energia Atlantiszon hogy visszajussanak a Földre.

 

Évadösszefoglalók

 

Első évad

 

A Dr. Weir által vezetett expedíció megérkezik az Ősök elveszett városába. Hamar új barátokra tesznek szert: az athosiakra és egy új, erős ellenségre: a Lidércekre. Az expedíciónak a Földtől elvágva kell túlélniük az új galaxisban, miközben az Ősök technológiáját kell megfejteniük és utat kell találniuk a Lidércek elpusztítására. Sheppard őrnagy összeállít egy csapatot, aminek tagjai ő maga, Dr. Rodney McKay, Aiden Ford hadnagy és az athosi vezető, Teyla Emmagan, aki Atlantisz első kapcsolatteremtő csapatát szolgálja. Első misszióik egyikében egy másik ellenséget is találnak, a Genii-t, egy emberi katonai civilizációt az 1950-60-as évek technológiai szintjével.

Az évad végén a Lidércek megkezdik Atlantisz ostromát.

 

 

Második évad

 

A város megsegítésére megérkezik a Daedalus nevű csatahajó, melynek segítségével megelőző támadásra indulnak Atlantisz védői, és magával hoz a fedélzetén egy teljesen feltöltött ZPM-met amely a város pajzsát látja el energiával. Megkezdődik az ostrom, ami közben Ford egy bizarr átalakuláson megy át: félig lidérc, félig ember lesz. [A lidércek táplálkozáskor egy enzimet bocsátanak az ember testebe, ami megerősíti a szívet, hogy az áldozat ne haljon meg idő előtt.] Ez alapvetően megváltoztatja az expedíció tagjaihoz fűződő kapcsolatát. A lidérc támadást sikerül visszaverni. Az évad fő történeti szála a Carson Beckett által felfedezett retrovírus, amely képes egy lidércet emberré változtatni. A retrovírust tesztelik egy lidércen, Michaelen is, de változó sikerekkel. Az évad végén az expedíciónak szövetséget ajánl Michael csoportja, ám a végén elárulják őket. Az évad azzal zárul, hogy megtudjuk: a lidércek a Föld felé tartanak.

 

 

Harmadik évad

 

A harmadik évad elején szerencsésen megállítják a lidérceket a Földre jutástól, ám az újabb a retrovírus újabb sikertelensége és a megmaradt lidérc fenyegetés közepette egy eddig ismeretlen, hatalmas ellenséggel kell szembenézniük: az asuraiakkal. (Pegazusi replikátorok.) A helyzet tovább romlik, mikor egy kísérlet balul sül el: Atlantis ZPM-je teljesen lemerül, nem működtetve tovább a pajzsot. Hamarosan találnak egy elveszett Ős hajót, és elvesztik a város feletti uralmat, amikor a hajó személyzete visszaveszi az irányítást. A CSKP Richard Woolseyt és O'Neill tábornokot küldi, hogy egyezséget kössenek az expedíció visszatérésével kapcsolatban. Woolsey és O'Neill a Földet tárcsázzák és közlik, hogy az asuraiak átvették az uralmat Atlantisz fölött és megölték az Ősöket. Az expedíció főbb tagjai megtagadják feletteseik utasításait és visszafoglalják a várost, megölve a replikátorokat. Az évadzáróban megtudjuk: az asuraiak flottát építenek a Föld ellen. Az Apollo csatahajó megelőző csapást mér, ám az asuraiak ellentámadása katasztrofálisnak bizonyul: egy műholdban levő csillagkapun keresztül egy lézersugárral támadják Atlantiszt. Végső lépésként beindítják a város hiperhajtóműveit és elhagyják a bolygót. Azonban a hajtómű meghibásodása miatt a város ismeretlen területekre sodródik és a ZPM-ben mindössze egy napra elegendő energia marad, miközben Dr. Weir állapota kritikus.

 

 

Negyedik évad

 

A negyedik évad elején Atlantisz sikeresen megmenekül a replikátoroktól, a csapat ZPM-eket szerez a replikátorok anyabolygójáról, ám fel kell áldozniuk, a nanitok segítségével rendbe jött Dr. Weir-t. A város egy hasonló bolygón száll le, mint Atlantisz. Az évadban sikerrel veszik fel a harcot a replikátorokkal, sikerül elindítaniuk a Lidércek elleni parancsot. A replikátorok azonban az embereket kezdik el irtani, mivel nélkülük a Lidércek éhen halnak. Válaszul a Lidércek, és az emberek összefognak, és egy mesterségesen kreált replikátor segítségével megsemmisítik a replikátorokat, és a bolygójukat is. Dr. Weir azonban pár társával túléli a katasztrófát. Az évad második felében ismét különböző feladatokat teljesítenek, majd egy Lidérc támadás elhárítása érdekében a Midway Station-t is felrobbantják. Az utolsó részekben egy betegség söpör végig a galaxisban, az emberek nagy részét megölve. A vírus mögött Michael áll, aki Teylát is elrabolja, születendő gyermekével pedig komoly, egyelőre ismeretlen tervei vannak. Az évadzáróban Sheppard előreutazik az időben, ahol segítségére van egy Rodney képére alkotott hologram.

A hologram segít visszajutni az ezredesnek a saját idejébe és felfedi, milyen következményei voltak az eltűnésének: Az expedíció tagjai szétszéledtek, meghaltak, Michael pedig győzött, és uralma alá hajtotta a galaxist.