Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csillagkapu

 

Kép A Csillagkapu: Bázisról fedeznek fel más világokat a Földön talált kapu segítségével, és megvédik a bolygót a filmben bemutatott idegen fenyegetéssel szemben. Más science fiction művekkel ellentétben a Csillagkapu napjaink(Stargate SG-1) az 1994-es Csillagkapu című filmen alapuló amerikai televíziós sorozat. Középpontjában a csillagkapu nevű eszközök állnak, amik azonnali utazást tesznek lehetővé az űr távoli pontjai között. A sorozat főhősei a CSK-1 nevű csapat tagjai, akik egy szigorúan titkos, amerikai katonai ban és a Földön játszódik, és főleg emberi civilizációkat mutat be.

A sorozatot az MGM gyártja, és a kanadai Vancouverben veszik fel. A legelső epizódot 1997. július 27-én sugározták a Showtime-on, ami a sorozat első öt évadját is adta. A hatodik évad óta a Sci Fi Channel-en adják. 2005. októberében a Sci Fi Channel bejelentette, hogy lesz tizedik évad, ezzel a legtovább futott sorozat lett az amerikai televíziózás történetében, megelőzve az X-akták 9 évadját és 202 epizódját. A sorozatnak azonban nem rendelik meg a 11. évadját, jelentette be a Sci Fi Channel 2006. augusztus 21-én.[1] Helyette DVD filmeket fognak készíteni, az első két film címét az MGM hivatalosan 2007. január 17-én jelentette be.[1]: a Stargate: The Ark of Truth a 9-10. szezon fő cselekményét, az Ori konfliktust zárta le, míg a Stargate: Continuum egy önállóan is élvezhető, időutazásos történet lesz.

A Csillagkapu spin-off-ja, a Csillagkapu Atlantisz (Stargate Atlantis) 2004 júliusában indult, mint egy kiegészítő film néhány része, de az átütő sikerét nézve most már egy külön sorozat aminek 2007 szeptemberében adták ki a harmadik évadját. A két sorozat története gyakran összekapcsolódott míg egyidőben futottak (2004-2007).

Jelenleg tervezési fázisban van egy harmadik Csillagkapu-sorozat, Csillagkapu: Univerzum címen. Előreláthatólag 2009 őszén kezdik el vetíteni. A hírek szerint e sorozat foglalkozni fog a Csillagkapu 9. ékzárjával. A szereplők egyelőre ismeretlenek. Korábbi hírek szerint Michael Shanks visszatér Dr. Daniel Jackson szerepében.

 

Maga a Csillagkapu

 

 
A csillagkapu

 

 

A csillagkapu, vagy több idegen nyelven "chapai" nagy, gyűrű alakú eszköz a Csillagkapu univerzumában, fejlett technológiát használ szinte azonnali utazáshoz az űr távoli pontjai között. Ezeket az eszközöket először a Roland Emmerich által rendezett Csillagkapu című filmben, majd a Csillagkapu, a Csillagkapu: Atlantisz, és a Stargate Infinity című sorozatokban lehetett látni. A csillagkapu ezen sorozatok cselekményének középpontjában áll, egy kisebb, főszereplőkből álló csapattal együtt, akik más bolygókat derítenek fel, és idegen fajokkal találkoznak.

A csillagkapukon kilenc ékzár van, amelyből hetet használnak a galaxison belüli utazásra.A nyolcadik ékzárat a Csillagkapu: Atlantiszban használják. A kilencedik ékzár még nem tudni, mire szolgál. Az ékzárak egyenlően vannak elosztva a kapu szélén, és 39 szimbólum található a belső gyűrűn. Általában 6,7 méter az átmérőjük, súlyuk kb. 29 tonna (64 000 lbs)[1] és a naqahdah nevű kitalált nehézfémből készültek. A legtöbb kapu függőlegesen áll.

A hivatalos történet szerint a kapuk készítői az Ősök néven ismert idegen faj, akik évmilliókkal ezelőtt rengeteg bolygón és holdon elhelyezték el őket szerte a Tejútrendszerben és más galaxisokban. Teal'c azt állította, hogy ezen világok közül a Goa'uld később sokat terraformált.[2] Közösen ezeket "Csillagkapu hálózatnak" hívják, mivel megkönnyíti az utazást a bolygók között. A Csillagkapu cselekménye valójában akkor kezdődik, mikor az Egyesült Államok Légiereje rájön, hogy hogyan használja a Földön felfedezett szerkezetet, és elkezdi felderíteni a galaxist a használatával. Habár csillagkapuk sok bolygón megtalálhatóak, a fajok, melyekkel találkoznak rendkívül kezdetlegesek, és számukra a kapu nem több, mint szent vagy félelmetes ereklye, bizonyíték erre az általuk használt "Istenek gyűrűje" és a "Sötétség köre" kifejezések.